Fölets första år

fölets första årNär så det efterlängtade lilla fölet välkomnats är det många saker att tänka på som hästuppfödare. Framför allt måste man vara oerhört observant och uppmärksam på hur fölet beter sig de närmaste dygnen. Alla små föl har svaga immunförsvar och kan lätt drabbas av smittor genom bakterier eller virus, se därför till att titta till både mamma och föl tätt mellan varven för att säkerställa välmående hos bägge.

Råmjölk

Det absolut viktigaste momentet för fölet att lära sig de första timmarna i livet är att dia sin mamma. Råmjölken, som den kallas, finns på en gång efter att fölet kommit till världen och är den primära födan den första tiden och oerhört viktigt för att det ska bli en frisk och stark häst. Skulle man mot förmodan ha ett föl som inte lyckas få i sig tillräckligt med råmjölk från stoet kan man ge plasma som verkar för att stärka fölets immunförsvar.

Vanligtvis tar det inte fölet längre än ett par timmar att lära sig hitta rätt till spenarna och under de kommande månaderna är råmjölken fölets enda riktiga föda. Det blir oftast störst fokus på fölet men som uppfödare får man inte glömma bort stoet och dess utfodring eftersom att hon måste producera mycket mjölk. Se därför till att ge stoet foder av riktigt bra kvalitet och dessutom ordentlig skötsel och omhändertagande.

Bete och foder

När fölet blivit tre månader börjar det sakta att äta betesgräs och grovfoder. När hösten tar vid är det väldigt viktigt att tänka på att fölet får i sig tillräckligt med näring även om det avvänjts från mamman och inte längre diar. Grovfoder räcker inte att fodra ett föl med utan det behövs andra näringsrika foder att komplettera med för att garantera att fölet fortsätter växa sig stark. Man kan exempelvis ge fölet foder med mjölkprotein tills dess det är cirka 1 år för att vänja dess mage på ett lugnt sätt. Tänk även på att en fölunge behöver få i sig korrekta mängder av mineraler, ett överskott av till exempel fosformineraler kan vara skapa stora problem för djuret som unghäst. Ett riktigt bra kraftfoder som är anpassat för utvecklingen av fölungar är det bästa alternativet för att täcka både mineral- och födobehov.

Avvänjandet

Från det att fölet är 6 månader och upp till 9 månader börjar man processen med att avvänja den från sin mamma. De är vid denna tidpunkt oftast självständiga och vana vid kraftfoder som föda, vilket gör det relativt naturligt att skilja den från sin mamma. Man skiljer fölet från stoet genom att ställa den i en egen box eller tillsammans med andra av samma kön. Mamman finns till en början alltid i närhet till fölet.

Har man ett sto som ger mycket mjölk när avvänjningen ska ske kan man ge den lite mindre kraftfoder till en början och samtidigt motionera den rejält. Det är en metod som brukar fungera för att dra ner på produktionen av mjölk. På morgonen kan man låta fölet gå in en sväng till stoet för att dricka lite mjölk en liten tid tills dess att den successivt vänjt sig av.

Vaccinationer och försäkringar

Man ska registrera, chippa och ID-kolla ett nyfött föl samt. skicka in en ansökan om pass. Rätt försäkring på djuret är oerhört viktigt, framför allt om man driver verksamhet inom hästuppfödning.

När det kommer till vaccinationer är det viktigt och görs för första gången när fölet är ungefär halvåret gammalt. Vaccinerar man tidigare finns en risk att de antikroppar fölet har med sig från mamman krockar med de nya, vilket kan resultera i att själva effekten blir mindre än tänkt.

Avmaskning brukar ske omkring 8 veckor efter det att fölet fötts och man gör sedan om denna procedur efter samma tid (dvs vid 16 veckors ålder). Alla föl som föds är nämligen bebodda av parasiter och är fölet friskt skapas en naturlig resistens mot den skadande spolmasken först vid cirka 6 månaders ålder.