Föda upp en travhäst

En travhästs första tid börjar direkt hos uppfödarna, som finns på alla möjliga platser runt om i Sverige. Det kan vara allt från stora och kända hästgårdar till mindre kända gårdar med ett fåtal stallplatser. De flesta av Sveriges uppfödare av travhästar är medlemmar i ASVT (som står för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen) eller Travklubben Sleipner för kallblodiga hästar.

Föda travhäst

Det är oerhört mycket jobb bakom vardagen som travuppfödare och de ekonomiska kraven är tämligen snäva samtidigt som man verkar på en riktigt konkurrenskraftig scen. Dagens svenska travsport är dock framgångsrik just tack vare en högklassig uppfödning av travhästar. Den håller en absolut högsta internationell klass och Sverige som land anses vara en av världens ledande nationer inom travsporten. Nyckeln bakom uppfödarnas framgång är framför allt stort engagemang och passion till hästarna samt. tålamod och noggrann planering av verksamheten.

Den som är intresserad av trav som sport har stora möjligheter att besöka travlopp i Sverige eller läsa på om trav på nätet. Att besöka travskolor är även det ett smart sätt för att lära sig mer om sporten eller bara uppleva travet på nära håll.

Idag finns det omkring 250 svenska och utländska hingstar inom den svenska travhästaveln och för att ge ett exempel på travaveln utfördes det år 2014 totalt cirka 4500 betäckningar på ston. Hingstar som ska avlas väljs utifrån resultat från tävlingar, härstamning, utseende och andra tidigare kvaliteter eller egenskaper från hästens tidigare led.

Uppfödarpremier

Den som livnär sig som uppfödare av travhästar erhåller en bestämd procent på det hästen drar in i pengar på tävlingslopp (och premielopp), vilket inom travbranschen kallas för ”uppfödarpremier”. I Sverige betalas det ut cirka 75 miljoner kronor i just uppfödarpremier varje år.

Nuvarande modell av uppfödarpremier innebär att uppfödaren får 10% av hästens intjänade pengar. Det kan variera något från lopp till lopp och stiga upp mot 20%. En ny modell när det kommer till uppfödarpremier har tagits fram för att gälla från och med år 2017, vilket kommer att öka de totala medlen närmare 20%. Fördelningen av uppfödarmedlen kommer dock skilja sig aningen mellan olika hästraser eftersom de inte har samma förutsättningar. Vissa raser kan exempelvis starta sitt travtävlande i yngre ålder än andra raser.

I så kallade insatslopp som Kriteriet och Derbyt kommer denna premie vara närmare 30% av den totala prissumman, varav ATG och Svensk Travsport står för 20% och travbanan som arrangerar loppet för de resterande 10%. Skulle hästen lyckas fördubbla prissumman via den berömda Premiechansningen gäller samma villkor. Startar en premieberättigad häst en tävling utanför Sverige betalas premier även ut på vunna lopp.

Fölregistrering

Föl som föds inom travaveln i Sverige måste enligt lag registreras hos Svensk Travsport för att ha rättighet att delta i travlopp på tävlingsnivå, så väl inom landet som utomlands. Fölets ägare meddelar hingstens ägare om födseln inom en månads tid efter fölning, därefter skickar hingstägaren en registreringsansökan till ägaren av stoet.

I ansökan om registrering av fölet anges dess uppgifter såsom födelsedatum, födelseort, stallort, kön och färg samt detaljerad information om personen som ska finnas registrerad som uppfödare samt ägare. Man ska i samma ansökan även ange tre förslag på namn för fölet samt. se till att betala anmälningsavgiften för registreringen, vilken inkluderar DNA-typning och pass till hästen.